Siófoki Séta – Kikötő

Északi szélén áll Vilt Tibor: Balatoni sellő című szobra (1974.) A mellette lévő parkban található Siófok régi nevezetessége a rózsakert, mely ismét feléledni látszik gondos kertészek munkája nyomán. A hagyományos Balaton-átúszó versenyek célja is itt van, ezért 1997-ben Siófok városa az első Balaton-átúszó, Szekrényessy Kálmán emlékére mészkőszobrot állított e helyre.

Igen érdekes látnivaló a Siófoki Kikötő, ahonnan a menetrendi sétahajók indulnak. A legnagyobb hajóforgalom itt zajlik a Balatonon. A kikötő épülete előtti parkban áll a balatoni gőzhajózás 100., 125. és 150. jubileumára felállított emlékmű.

A parkban tovább sétálva láthatjuk Somogyi József Halászok (1971), nem messze tőle pedig Varga Tamás: Karinthy (1997) szobrát. A nyugati mólónál van a vitorláskikötő, valamint a város egyik jellegzetes épülete a Meteorológiai Obszervatórium, ahonnan az egész Balaton környéke az első viharjelzést kapja. Az állomás udvarát Borsos Miklós szobra, az Uránia díszíti. A kikötő látnivalója még a vele egybeépült Sió-zsilip is. Itt emléktábla emlékeztet arra, hogy 1863-ban Klein Károly és Botka László tervei alapján készült az első olyan zsilip, amely lehetővé tette a tó vízszintjének szabályozását.

Siófoki Látványosságok

A Petőfi sétány elején áll a régi Sió és Hullám szálloda (az épületek átalakítását követen jelenleg a Kodolányi János Faiskola Siófoki Intézete működik itt), melyek ódon falai között számos jeles író, művész is megfordult. A sétány jobb oldalán Siófok kedvelt sétahelyére, a Jókai parkra bukkanhatunk. A hűs-lombú, árnyas fák alatt sokan keresnek enyhülést.Ugyancsak a Petőfi sétány közepén található a Thanhoffer villa (Horthy Miklós egykori főhadiszállása) melyben jelenleg nyilvános könyvtár működik. Az Aranypart több kilométeres ligetes sétányain, hatalmas területű szabad strandjain, a nyár örömeit, pihenést, üdülést kereső emberek ezreit találja a látogató. De elé tárul a Balaton csodálatosan szép keleti-medencéje is, a túlsó part integető hegyeivel.
petofis 3 petofis 5
A Batthyány utcán visszafordulva a Mártírok útja irányába haladunk. A fürdőtelep legrégibb és legszebb épülete előtt, a volt Vitéz-Panzió kerítésén fehér márványtábla jelzi Karinthy Frigyes egykori nyaralóhelyét. Ebben a házban hunyt el 1938. augusztus 29-én a XX. század legegyetemesebb érdeklődésű és egyik legtermékenyebb magyar írója. A Batthyány és Mártírok útja sarkán álló villa arról nevezetes, hogy Jókai Mór 1903-ban itt töltötte élete utolsó nyarát. Az épülettől pár méterre e kikötő felé található, az ún. Krúdy-villa. Az író ebben a házban töltötte 1914-től 1919-ig minden nyarát.

Krúdy Gyulát egyébként egész életére szóló emlék kötötte Siófokhoz, ahol nyaranta Várady Gyula, Siófok fürdőtelep egykori bérlőjének vendége volt. Itt ismerte és szerette meg a nála 21 évvel fiatalabb Várady Rózsa Zsuzsát, akit később feleségül is vett. A Sió másik oldalán Zamárdi fele haladva az ún. Ezüstparton vagyunk, ahol modern üdülők, szállodák épültek, lehetővé téve sok ezer ember üdülését. A tízemeletes épület északi oldala előtt a strandon helyezték el Marton László „Női torzó” című szobrát (1970.). Visszafele haladva a városközpont felé látható a Foki-hegyi oktatási komplexum és lakótelep, valamint az 1968-ban felavatott Siófoki Kórház és Rendelőintézet épülettömbje. Siófok egyik legszebb, több alakos szobra Varga Imre „Elmúlt idő” című műve a kórház kertjében található. A parkot díszíti még Péterffy László „Kútfigura” című alkotása is (1970.).

Siófok központjában a Szabadság téren magasodik a 45 m-es Víztorony, amely a város egyik jellegzetes épülete. Guth Árpád és Gergely Jenő tervei szerint épült 1912-ben. A Szabadság tértől délre a Fő téren áll a Polgármesteri Hivatal, illetve a Dél-balatoni Kulturális Központ, mely előtt áll Kálmán Imre mellszobra, Meszes Tóth Gyula alkotása (1961.).

Kálmán Imre a siófoki születésű, világhírű operett komponista múzeuma – szülőházában – a róla elnevezett sétány 5. sz. épületében található.

A sétány 10. számú épületében pedig a Kárpát-medence ásványait bemutató múzeumot tekinthetik meg az érdeklődők. A Víztoronytól nem messze a Szűcs u. 4. szám alatti épület belső udvarában ebben az évben Tojásművészeti kiállítás nyílott.

Siófok középületei közül kiemelkedik a neoromán Plébánia-templom, amely 1903-ban épült. Bejárati ajtaja felett Muzsinszki Nagy Endre (1886-1975.) nemzetközi hírű festőművész alkotása látható. A templom neoklasszicista stációképeit Büky Béla (1928.), míg a diadalívet, melynek közepén Patrona Hungariae trónol és fogadja a magyar szentek hódolatát, Leszkovszky György festményei (1938.) teszik lenyűgözővé. A templom üvegfestményei Róth Miksa műhelyében készültek.

Az épület szentélyét a II. Vatikáni Zsinat rendelkezései alapján 1980-ban Osztie György színtervei szerint alakították át. A pasztoforium Madarassy István ötvösművész munkája. A főoltár mögött látható egy XVII. századi tiroli mester nagyszerű alkotása, a fejét jobbra hajtó szakállas, töviskoronás Krisztus.

A templomban található az egész Balaton-vidék legnagyobb orgonája. A három manuálos és harminchat regiszteres hangszert Fábián Sándor kántor tervei szerint Paulus Frigyes orgonaépítő mester építette.

A templomban nyaranta neves hazai és külföldi művészek fellépésével orgonahangversenyt tartanak.

A Kele u. 13. sz. alatt van az 1923-ban épült Református templom, míg a Budai Nagy Antal és Széchenyi utca sarkán áll az 1986. június 12-én (Erev Sovuausz napján) Dr. Schőner Alfréd főrabbi által fölavatott impozáns Zsinagóga.

Az Oulu parkban (Oulu, Siófok finn testvérvárosa) található a Makovecz Imre Ybl-díjas építészmérnök által tervezett Evangélikus templom. Ez a négykapus, fölfelé tájolt, 120 férőhelyes, 80 %-ban faszerkezetű építmény nemcsak a város, de az ország legszebb és legmodernebb evangélikus temploma. A Fő utcában a Sió bal partján, egészen a híd közelében áll egy XVIII. században épült Vendég-ház, későbbi nevén Fogas és Borharapó. A belváros egyik legértékesebb építészeti öröksége ez a tornácos, nyitott folyosós barokk épület. A városközpontban, a vasútállomás előtt található a Millennium park (korábban Baross park). A látványon túl pihenést is biztosít a város lakói, vendégei számára. Területe 16.000 m2.

Az építési munkák 1993 novemberében kezdődtek és 1994. június 15-én fejeződtek be. Bekerülési költsége 62 millió forint volt. A parkot dr. Jámbor Imre a Kertészeti Egyetem professzora tervezte és a Kertmester Kft. kivitelezte.

A parkban több köztéri alkotás található: a Zenepavilonban került elhelyezésre Varga Imre Kálmán Imréről készült bronzszobra. Ugyancsak az ő alkotása a „Mártírok” szoborcsoport. Láthatjuk még Kiss Sándor II. világháborús emlékművét és Martsa István Zuhanyozó nő című alkotását.A parkot érdemes esti kivilágításban is megtekinteni. 2004-tôl szökőkút is működik itt. A mintegy 23 ezer lelket számláló város továbbra is dinamikusan fejlődik, egyesítve magában a múlt hagyományait és a jelenkor modern irányait.

Az építési munkák 1993 novemberében kezdődtek és 1994. június 15-én fejeződtek be. Bekerülési költsége 62 millió forint volt. A parkot dr. Jámbor Imre a Kertészeti Egyetem professzora tervezte és a Kertmester Kft. kivitelezte.

A parkban több köztéri alkotás található: a Zenepavilonban került elhelyezésre Varga Imre Kálmán Imréről készült bronzszobra. Ugyancsak az ő alkotása a „Mártírok” szoborcsoport. Láthatjuk még Kiss Sándor II. világháborús emlékművét és Martsa István Zuhanyozó nő című alkotását.

A parkot érdemes esti kivilágításban is megtekinteni. 2004-tôl szökőkút is működik itt.A mintegy 23 ezer lelket számláló város továbbra is dinamikusan fejlődik, egyesítve magában a múlt hagyományait és a jelenkor modern irányait.