Mint minden weboldal, a siofokihotel.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz.

Séta a városban

Séta a városban

Igen érdekes látnivaló a Siófoki Kikötő, ahonnan a menetrendi sétahajók indulnak. A legnagyobb hajóforgalom itt zajlik a Balatonon. A kikötő épülete előtti parkban áll a balatoni gőzhajózás 100., 125. és 150. jubileumára felállított emlékmű.

Északi szélén áll Vilt Tibor: Balatoni sellő című szobra (1974.) A mellette lévő parkban található Siófok régi nevezetessége a rózsakert, mely ismét feléledni látszik gondos kertészek munkája nyomán. A hagyományos Balaton-átúszó versenyek célja is itt van, ezért 1997-ben Siófok városa az első Balaton-átúszó, Szekrényessy Kálmán emlékére mészkőszobrot állított e helyre.

kikoto 2 A parkban tovább sétálva láthatjuk Somogyi József Halászok (1971), nem messze tőle pedig Varga Tamás: Karinthy (1997) szobrát. A nyugati mólónál van a vitorláskikötő, valamint a város egyik jellegzetes épülete a Meteorológiai Obszervatórium, ahonnan az egész Balaton környéke az első viharjelzést kapja. Az állomás udvarát Borsos Miklós szobra, az Uránia díszíti. A kikötő látnivalója még a vele egybeépült Sió-zsilip is. Itt emléktábla emlékeztet arra, hogy 1863-ban Klein Károly és Botka László tervei alapján készült az első olyan zsilip, amely lehetővé tette a tó vízszintjének szabályozását.
kikoto 5 kikoto 4
petofis 4 A Petőfi sétány elején áll a régi Sió és Hullám szálloda (az épületek átalakítását követen jelenleg a Kodolányi János Faiskola Siófoki Intézete működik itt), melyek ódon falai között számos jeles író, művész is megfordult. A sétány jobb oldalán Siófok kedvelt sétahelyére, a Jókai parkra bukkanhatunk. A hűs-lombú, árnyas fák alatt sokan keresnek enyhülést.Ugyancsak a Petőfi sétány közepén található a Thanhoffer villa (Horthy Miklós egykori főhadiszállása) melyben jelenleg nyilvános könyvtár működik. Az Aranypart több kilométeres ligetes sétányain, hatalmas területű szabad strandjain, a nyár örömeit, pihenést, üdülést kereső emberek ezreit találja a látogató. De elé tárul a Balaton csodálatosan szép keleti-medencéje is, a túlsó part integető hegyeivel.
petofis 3 petofis 5
A Batthyány utcán visszafordulva a Mártírok útja irányába haladunk. A fürdőtelep legrégibb és legszebb épülete előtt, a volt Vitéz-Panzió kerítésén fehér márványtábla jelzi Karinthy Frigyes egykori nyaralóhelyét. Ebben a házban hunyt el 1938. augusztus 29-én a XX. század legegyetemesebb érdeklődésű és egyik legtermékenyebb magyar írója.  A Batthyány és Mártírok útja sarkán álló villa arról nevezetes, hogy Jókai Mór 1903-ban itt töltötte élete utolsó nyarát. Az épülettől pár méterre e kikötő felé található, az ún. Krúdy-villa. Az író ebben a házban töltötte 1914-től 1919-ig minden nyarát.
 petofis 6

Krúdy Gyulát egyébként egész életére szóló emlék kötötte Siófokhoz, ahol nyaranta Várady Gyula, Siófok fürdőtelep egykori bérlőjének vendége volt. Itt ismerte és szerette meg a nála 21 évvel fiatalabb Várady Rózsa Zsuzsát, akit később feleségül is vett. A Sió másik oldalán Zamárdi fele haladva az ún. Ezüstparton vagyunk, ahol modern üdülők, szállodák épültek, lehetővé téve sok ezer ember üdülését. A tízemeletes épület északi oldala előtt a strandon helyezték el Marton László "Női torzó" című szobrát (1970.). Visszafele haladva a városközpont felé látható a Foki-hegyi oktatási komplexum és lakótelep, valamint az 1968-ban felavatott Siófoki Kórház és Rendelőintézet épülettömbje. Siófok egyik legszebb, több alakos szobra Varga Imre "Elmúlt idő" című műve a kórház kertjében található. A parkot díszíti még Péterffy László "Kútfigura" című alkotása is (1970.).

Siófok központjában a Szabadság téren magasodik a 45 m-es Víztorony, amely a város egyik jellegzetes épülete. Guth Árpád és Gergely Jenő tervei szerint épült 1912-ben. A Szabadság tértől délre a Fő téren áll a Polgármesteri Hivatal, illetve a Dél-balatoni Kulturális Központ, mely előtt áll Kálmán Imre mellszobra, Meszes Tóth Gyula alkotása (1961.).

 

viztorony 1 viztorony 2 viztorony 4

Kálmán Imre a siófoki születésű, világhírű operett komponista múzeuma - szülőházában - a róla elnevezett sétány 5. sz. épületében található.

A sétány 10. számú épületében pedig a Kárpát-medence ásványait bemutató múzeumot tekinthetik meg az érdeklôdôk. A Víztoronytól nem messze a Szűcs u. 4. szám alatti épület belső udvarában ebben az évben Tojásművészeti kiállítás nyílott.

Siófok középületei közül kiemelkedik a neoromán Plébánia-templom, amely 1903-ban épült. Bejárati ajtaja felett Muzsinszki Nagy Endre (1886-1975.) nemzetközi hírű festőművész alkotása látható. A templom neoklasszicista stációképeit Büky Béla (1928.), míg a diadalívet, melynek közepén Patrona Hungariae trónol és fogadja a magyar szentek hódolatát, Leszkovszky György festményei (1938.) teszik lenyűgözővé. A templom üvegfestményei Róth Miksa műhelyében készültek.

Az épület szentélyét a II. Vatikáni Zsinat rendelkezései alapján 1980-ban Osztie György színtervei szerint alakították át. A pasztoforium Madarassy István ötvösművész munkája. A főoltár mögött látható egy XVII. századi tiroli mester nagyszerű alkotása, a fejét jobbra hajtó szakállas, töviskoronás Krisztus.

A templomban található az egész Balaton-vidék legnagyobb orgonája. A három manuálos és harminchat regiszteres hangszert Fábián Sándor kántor tervei szerint Paulus Frigyes orgonaépítő mester építette.

A templomban nyaranta neves hazai és külföldi művészek fellépésével orgonahangversenyt tartanak.

A Kele u. 13. sz. alatt van az 1923-ban épült Református templom, míg a Budai Nagy Antal és Széchenyi utca sarkán áll az 1986. június 12-én (Erev Sovuausz napján) Dr. Schőner Alfréd főrabbi által fölavatott impozáns Zsinagóga.

 

 

Az Oulu parkban (Oulu, Siófok finn testvérvárosa) található a Makovecz Imre Ybl-díjas építészmérnök által tervezett Evangélikus templom. Ez a négykapus, fölfelé tájolt, 120 férőhelyes, 80 %-ban faszerkezetű építmény nemcsak a város, de az ország legszebb és legmodernebb evangélikus temploma. A Fő utcában a Sió bal partján, egészen a híd közelében áll egy XVIII. században épült Vendég-ház, későbbi nevén Fogas és Borharapó. A belváros egyik legértékesebb építészeti öröksége ez a tornácos, nyitott folyosós barokk épület. A városközpontban, a vasútállomás előtt található a Millennium park (korábban Baross park). A látványon túl pihenést is biztosít a város lakói, vendégei számára. Területe 16.000 m2.

 

Az építési munkák 1993 novemberében kezdődtek és 1994. június 15-én fejeződtek be. Bekerülési költsége 62 millió forint volt. A parkot dr. Jámbor Imre a Kertészeti Egyetem professzora tervezte és a Kertmester Kft. kivitelezte.

A parkban több köztéri alkotás található: a Zenepavilonban került elhelyezésre Varga Imre Kálmán Imréről készült bronzszobra. Ugyancsak az ő alkotása a "Mártírok" szoborcsoport. Láthatjuk még Kiss Sándor II. világháborús emlékművét és Martsa István Zuhanyozó nő című alkotását.A parkot érdemes esti kivilágításban is megtekinteni. 2004-tôl szökôkút is működik itt. A mintegy 23 ezer lelket számláló város továbbra is dinamikusan fejlődik, egyesítve magában a múlt hagyományait és a jelenkor modern irányait.

Az építési munkák 1993 novemberében kezdődtek és 1994. június 15-én fejeződtek be. Bekerülési költsége 62 millió forint volt. A parkot dr. Jámbor Imre a Kertészeti Egyetem professzora tervezte és a Kertmester Kft. kivitelezte.

A parkban több köztéri alkotás található: a Zenepavilonban került elhelyezésre Varga Imre Kálmán Imréről készült bronzszobra. Ugyancsak az ő alkotása a "Mártírok" szoborcsoport. Láthatjuk még Kiss Sándor II. világháborús emlékművét és Martsa István Zuhanyozó nő című alkotását.

A parkot érdemes esti kivilágításban is megtekinteni. 2004-tôl szökôkút is működik itt.A mintegy 23 ezer lelket számláló város továbbra is dinamikusan fejlődik, egyesítve magában a múlt hagyományait és a jelenkor modern irányait.


 

Szabadidős Program lehetőségek

-Hajókirándulás www.balatonihajozas.hu

A balatoni személyhajó-forgalom nagy részét 23 motoros személyhajó, egy 25 fő befogadóképességű vitorlás, valamint a Calypso gyorshajó bonyolítja le. A Balaton északi és déli partja között a híd szerepét tölti be a Szántódrév-Tihanyrév útvonalon közlekedő 4 kompunk. Évente több százezer utas és jármű kel itt át. A személyhajóink ma már a Balaton 22 kikötőjét érintik. A legtöbb kirándulóhajó a Tihanyi-félsziget és a badacsonyi borvidék nevezetességeinek megtekintésére szállítja utasait.

A menetrend szerinti járatokon kívül sétahajók, diszkóhajók, programhajók és és igény szerint különhajók indulnak. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek rendezvényhajóink, ahol a legmagasabb igényeket is kielégítő vendéglátással állunk megrendelőink rendelkezésére. A hajóparkunk összetétele lehetővé teszi akár több száz fős rendezvények lebonyolítását teljeskörű vendéglátással is.

hajozas 

- Vitorlázás - www.tflotta.hu

A vitorlázást megismerni vágyók számára szervezünk 2 órás hajókirándulásokat Balatonon. Siófoki indulással a résztvevők betekintést kapnak a hajózás alapjaiba, a kapitány által, kipróbálhatják magukat a gyakorlatban is a vitorlás hajó irányításával kapcsolatban. Bővebben a vitorlás kirándulás részleteiről ...  vitorlazas 

-Wellness-Spa Galérius Fürdő www.galerius-furdo.hu

A Galerius római császárról elnevezett, egész évben nyitva tartó fedett élményfürdő és wellness központ nevéhez méltóan a római fürdők hangulatát idézi, az élet szépségét, szeretetét, egyfajta életörömöt sugározva.

Siófokváros fürdője talán az egyetlen olyan fürdő az országban, ahol a város valamennyi gyermekét megtanítják úszni.

Nemcsak rossz időjárás esetében, hanem a nyári hőségben is várjuk a kikapcsolódni és felfrissülni vágyókat, mégpedig klimatizált körülmények között.

galerius 

- Víztorony - Kilátó a város felett www.viztorony.com

A Víztorony Siófok legemblematikusabb épülete, amely a város szívében emelkedik a magasba. A torony 2012-ben, építésének 100. évfordulóján újult meg teljes egészében. A műemlék különlegessége, hogy a toronyba, az épület kilátó szintjeire 2 panorámalifttel juthatnak fel az érdeklődők, akik elé a magasban a lélegzetelállító balatoni panoráma tárul.

A 45 méter magas építményben (amely 1912-ben Gergely Jenő és Gut Árpád terve alapján készült), négy teljes értékű szórakozási, kikapcsolódási lehetőség várja a vendégeket, a 360°-ban körbejárható nyitott kilátó rész, Szentkirályi oxigén bár, Panoráma kávézó és valamint Samsung élményközpont. A felső rész külön érdekessége, hogy forgásával egyhelyben ülve egy ital mellett lehetőség van a teljes körpanoráma megtekintésére.

viztorony 1 

- Kalandpark - Zamárdi www.zamardikalandpark.hu

A Zamárdi Kalandpark ősfái közt kifeszített köteleken létrehozott változatos akadályok és a mintegy másfél kilométernyi csúszópálya sportosan izgalmas szórakozást kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Aki adrenalin-függő, az itt függhet napestig!

A 130 cm alattiaknak három gyerekpálya és egy új csúszópálya, a nagyobbaknak (160 cm-ig) négy juniorpálya, a felnőtteknek (150 cm felett) pedig hét nagypálya áll a rendelkezésére. A biztonságos szórakozásról a Zamárdi Kalandpark képzett animátorai gondoskodnak: minden résztvevő védőfelszerelést valamint rövid "kiképzés" kap.

A kalandpark legnépszerűbb eleme a négy csúszópálya, amely könnyen megtalálható: a Tarzan-üvöltéstől visszhangzó terület felé kell menni. tt a repülni vágyók átszáguldhatnak a „Kisbalaton”, a kalandpark csodaszép, mesterséges tava fölött.

A tó azonban nemcsak dísz: a nagy kaliberű vízigéppisztollyal felszerelt vízidodzsemekbe ülve a kalandpályák izgalma felhőtlen kacagássá oldódhat!

Aki pedig már a kalandpark minden akadályát kipipálta, annak is ezer lehetősége marad: kemencében sült pizzával pótolhatja az elégetett kalóriákat, fényképezkedhet Zamar, a kalandpark kabalaszörnye társaságában, vagy az Emlékbázisban logózott pólót vásárolhat!

Aki tehát egy kis lógásra vágyik, annak irány a Zamárdi Kalandpark!

kalandpark 

- Lovaglás - Bella Lovasudvar www.bellapuszta.hu

Újonnan épült Lovasudvarunk 2005. tavaszán Európai uniós elõírásoknak megfelelõen készült el. Siófok Budapest felõli oldalán az M7-es autópálya 100-as km-nél, a rádióadó torony elõtt elhaladó Szabadi útról közelíthetõ meg. A Verebesi utca végén, 30000 négyzetméteren, karámokkal, kerttel, parkolóval és utakkal ellátott területen található lovaink és kisállataink otthona. Betonúton, könnyen megközelíthetõ, autók részére parkolót biztosítunk.

Az épület földszintjén boxos istállóban, állatbarát környezetben, ápoltan, európai uniós előírásoknak megfelelõen tartjuk lovainkat és kisállatainkat.

Az épület emeletén tágas klubhelység terasszal, kilátással a karámokra, kultúrált öltözõ, fürdõszoba áll a lovasok rendelkezésére.

Az udvaron kerti fabútorok, grillezõ, edzõkarám-akadályokkal, legelõkarámok és kisállat simogató: Kétpúpú Teve, Lámák, Pónilovak, Mini-pónik, Szamár, Kecske, Birka, Pávák, Papagájok, Emuk, Görények, Mókusok, Nyulak és sok más háziállat várja a hozzánk látogató kisállat barát vendégeket.

Gyerekeknek Pónilovon sétalovaglás, vagy sétakocsikázás, lehetséges kísérõvel.

bella 

- Gokart - www.gokartbalaton.hu

Egyéni és csoportos bérgokartozás 5-10 perces futamidővel, igény szerinti bérlés feltételeit biztosítva akár pár órás használatra is, a siófoki és a balatonlellei pályákon.

A gyerek gokartok 135cm testmagasságtól, felnőtt gokartok 155cm testmagasságtól, vehetők igénybe, amelyek sportos kivitelű Sodikart 270cm3, 9,5le-s Honda motorokkal szerelt gokartok.

A pálya 400 m hosszú és 6 m széles, biztonságos.

gokart01

gokart02

- Painball -www.zamardipaintball.hu

Zamárdi központjától 1 kilométerre, a Balaton partjától 200 méterre, gondozott, minden igényt kielégítő környezetben várjukjátékosainkat, a paintball iránt érdeklődőket. Komplex fél napos programok, csapatépítések összeállítását is vállaljuk. Kaland, csapatépítés, paintball, izgalom, minden egy helyen Zamárdiban!Nyitva: június elejétől augusztus 31-ig naponta 10-20 óráig - máskor (télen is) egyeztetés szerint

Beszélt nyelvek: magyar, angol, német, olasz

pintball 

- Sétarepülés a Balaton felett www.kiliti-airport.hu

Kiszakadni a hétköznapok forgatagából, a Földön hagyni a telefoncsörgést, a dugókat, a nehézségeket. Beszúrni a gázt, érezni a gyorsulást, élvezni a végtelen távolságot, a lenyugvó nap fényében tüzesen izzó horizont látványát. Csodálni az elsuhanó gomolyfelhőket az ég kékjének hátterében. Megvalósítani az elérhetetlennek tűnő vágyat. Érezni a madarak szabadságát, a felhőtlen kikapcsolódás örömét. Térképként tekinteni az alattunk elterülő változatos színekben pompázó tájra. Gyönyörködni az éjszakában izzó borostyán nyakékként elterülő Balaton-parti települések által kirajzolt tó panorámájában. Leszállás után lebegve járni és nem akarni visszatérni a hétköznapok egyhangúságába.  repuloter 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd